Mala kaffebönor utan kvarn – 6 enkla metoder!

Uppdaterad: Maj 24, 2023

En riktigt god kaffekopp är någonting många älskar, speciellt på morgonen. Men ska man ta det till nästa nivå måste man mala sina kaffebönor själv! Det ger en rikare och mer aromfylld smak och är definitivt någonting som alla kaffeälskare bör testa.

Mala kaffebönor gör man bäst med hjälp av en kaffekvarn, men det finns även lite andra metoder för dig som inte har en egen kvarn hemma. I detta inlägg går vi igenom några smarta metoder där du kan mala ditt eget kaffe utan att vara i behov av en kaffekvarn! 

6 metoder för att mala kaffebönor utan kvarn

För att du ska kunna hitta en metod som passar bra till just ditt kök så kommer vi nedan gå igenom 6 olika metoder som du kan använda för att mala kaffe utan kvarn. Dock kommer det krävas lite andra verktyg.

Nedan är de vi kommer gå igenom hur du gör med:

 • Blender/mixer
 • Matberedare
 • Mortel
 • Kavel
 • Kniv
 • Hammare

Hur man gör för respektive metod

Blender/mixer

När du maler kaffebönor i en mixer gör du det i omgångar om två sekunder, det vill säga att du kör mixern i två sekunder, väntar i tio sekunder och sedan upprepar processen.

Nackdelen med att mala kaffebönor i en mixer är att du inte kan åstadkomma lika finmalet kaffe som du skulle i en riktig kaffekvarn. Det fungerar bra om du t.ex. ska göra kokkaffe.

Steg för steg:

 1. Häll i dina kaffebönor
 2. Mixa i 2 sekunder
 3. Vänta i 10 sekunder
 4. Upprepa processen

Läs mer om blenders: Bästa blendern

Matberedare

När du maler kaffet i en matberedare så kan du förvänta dig ett liknande resultat som du skulle få i en mixer. Detta eftersom de båda använder en liknande process med knivblad som snurrar. Här får du en jämn och relativt mellangrov malning. Fördelen med matberedare är att du oftast kan slänga i lite mer bönor jämfört med mixern.

Steg för steg:

 1. Häll i dina kaffebönor
 2. Kör i gång i cirka 20 sekunder
 3. Vänta 20 sekunder
 4. Upprepa tills du blir nöjd

Läs mer om matberedare: Bästa matberedaren

Mortel

Morteln kräver att du utför jobbet själv, men resultatet speglar sig även därefter. Här har du möjligheten att mala dina kaffebönor precis hur grovt eller fint som helst.

Steg för steg:

 1. Häll i dina kaffebönor
 2. Krossa dem på samma sätt som kryddor
 3. Fortsätt tills du blir nöjd
En kaffepanna som står bredvid en mortel.

Kavel

Att mala kaffebönor med en kavel kanske låter krångligt, men processen är faktiskt busenkel. Placera dina bönor i en försluten plastpåse. Lägg plastpåsen på en skärbräda och börja banka med kaveln. Du kan även börja med att rulla över de ursprungliga, spruckna bönorna.

Steg för steg:

 1. Lägg bönorna i en plastpåse
 2. Stäng plastpåsen
 3. Banka/kavla med kaveln

Kniv

Precis som när du hackar jordnötter så kan du åstadkomma en ganska bra malningsgrad med en vanlig kniv. Placera dina bönor på en skärbräda och vicka långsamt fram och tillbaka över dem. Du kan förvänta dig en mellan-malningsgrad med denna metod.

Steg för steg:

 1. Häll ut bönorna på en skärbräda
 2. Hacka de långsamt
 3. Fortsätt tills du känner dig nöjd

Hammare

Hammare, klubba, köttbankare eller ett annat redskap du har i köket. Här utför du en liknande process som du skulle göra med kaveln, det vill säga att du placerar dina kaffebönor i en försluten plastpåse på en skärbräda och därefter börjar du banka.

Här kan du i princip få hur finmalet resultat som du vill beroende på hur länge du bankar, men många nöjer sig med ett mellan-fint resultat med denna metod.

Steg för steg:

 1. Lägg bönorna i en plastpåse
 2. Stäng plastpåsen
 3. Banka ner dom till smulor med hammaren

Sammanfattning

Som du kanske har märkt så finns det en massa olika metoder som du kan använda dig av, men du har säkerligen också vid det här laget förstått att en traditionell kaffekvarn som är speciellt anpassad för att mala kaffebönor är det bästa och smidigaste verktyget du kan använda.

Ett alternativ vi inte nämn ovan, som man också kan kika på, är att köpa en kaffebryggare som har inbyggd kvarn. Har man lite högre budget att röra sig med är detta ett faktastiskt val!

Vi vill gärna veta vilken metod du blev mest förvånad över och vilken du själv föredrar, så lämna en kommentar nedan.