7 saker du ska göra med gräsmattan under våren och försommaren

Uppdaterad: Maj 23, 2023

Att sköta om sin gräsmatta för en frisk och grön färg kan vara en utmaning i sig. Att även underhålla och ta hand om gräset när det växer som mest är ännu svårare. Våren och försommaren är just dessa tider. I detta inlägg kommer tar vi upp 6 viktiga uppgifter som behöver skötas under vår och försommar. 

1. Underhåll av trädgårdsutrustning 

Innan du ens tänker tanken att ta hand om gräsmattan så måste du ta hand om utrustningen som ska genomföra arbetet. Detta kan vara allt ifrån att skaffa en ny kratta till att underhålla gräsklipparen och se till att den mår som bäst.  

Gräsklipparen bör först tömmas på bensin, därefter behöver du också med jämna mellanrum byta ut och rengöra både bränsle-och luftfilter. Spola också rent med hjälp av en trädgårdsslang för att gammalt gräs och smuts inte sitter kvar i maskinen.

Vill du läsa mer ingående om hur du rengör din gräsklippare och varför det är så viktigt så bör du läsa vår guide.

2. Kratta

Efter vintern kan det ligger kvar skärp som döda löv och grenar på gräsmattan som man vill få bort. Oftast är det smidigaste att kratta bort så att du får en ren och fin gräsmatta som är lättare att förbereda för sommarhalvåret.

3. Gödsla

Att regelbundet gödsla sin gräsmatta är en grundpelare för att den ska må som bäst. Detta gör du först under tidig vår och därefter ytterligare 2-3 gånger under året. Välj ett gödsel som passar bra överens med just ditt gräs. Vissa föredrar att gå den helt naturliga vägen och andra går mot det kemiska hållet för att hålla priserna nere. 

Det viktiga att tänka på när du väljer gödsel är att gödseln innehåller de rätta näringsämnena, framförallt kväve. Kväve är det som gräsmattan behöver mycket av under den tidigare delen av året. Följ därefter anvisningarna på förpackningen och se till att inte överdosera.  

Vill du läsa mer om vilka val du har så läs vårt inlägg om det bästa gräsgödslet! 

4. Klipp gräset

Våren är den tid på året som den första klippningen görs och denna bör ske när plusgraderna har varit regelbundna under minst 10 dygn i sträck och gräset har vuxit till sig. Första klippningen av gräset bör heller inte vara för kort, försök att hålla det runt 5 centimeter. 

Under de kommande månaderna är det viktigt att du tänker på att inte klippa mer än 1/3 av gräsets höjd på en gång, det bästa är också om du håller det mellan 3-5 centimeter. 

5. Vertikalskär

Vertikalskärning är en del av trädgårdsarbetet som många tyvärr hoppar över. Genom att vertikalskära din gräsmatta så ger du den möjlighet att ta upp både näringsämnen från vattnet i marken, men också syre och de näringsämnen som befinner sig i gödningen. Har du inte vertikalskurit din gräsmatta så finns det också stor risk att du upptäcker gula fläckar som kan resultera i en gul gräsmatta. 

Detta beror på att jorden är alldeles för kompakt och gräsrötterna inte längre kan ta upp den näring de behöver för att må som bäst. Vertikalskärning hjälper till att göra jorden luftigare, men också förhindra att ogräs ska kunna slå rot och få fäste. 

Om du inte redan har en vertikalskärare så ta en titt på vårt inlägg om de bästa modellerna på marknaden! 

6. Toppdressa 

Toppdressing är ytterligare en sak som bidrar till att gräsmattan blir luftigare och friskare. Detta leder i sin tur också till att den har lättare att ta upp näring och vatten, men också att ogräs inte invaderar din trädgård. 

Toppdressing ger bäst resultat antingen under våren eller tidig sommar. Du gör detta genom att först ta bort allt skräp som ligger på gräsmattan, exempelvis löv och kvistar. Därefter lägger du ut högar och räknar omkring 2-4 liter per kvadratmeter.  

Sprid ut denna över ytan du vill toppdressa och låt den verka. Det är faktiskt inte mycket svårare än så. 

7. Vattna lite men ofta

En väl bevattnad gräsmatta är grunden för en grön gräsmatta. Bevattning är någonting som bör ske året runt, inte minst är det viktigt att du gör det under våren och sommaren när det är som varmast. Det är även viktigt är att du gör det på rätt sätt. 

Många tror att det bara är att plocka fram trädgårdsslangen eller vattenspridaren när de känner för det, men så enkelt är det inte. Bevattning av gräsmattan är en konst – men den är lätt att bemästra. 

Du bör vattna din gräsmatta lite men ofta. Detta gör du för att gräset då har möjlighet att ta upp allt vatten och förhindra att pölar bildas. Du behöver också tänka på att främst vattna gräsmattan på morgonen.  

Detta är tiden på dygnet då gräsmattan har fått vila, solen gassar inte på med full kraft och gräset har de bästa förutsättningarna för att ta upp allt vatten. Skulle du däremot vattna den mitt under dagen så hinner mycket av vattnet avdunsta innan gräset kan ta upp det och många näringsämnen går till spillo. 

Sammanfattning

Att ta hand om sin gräsmatta är en konst som många har svårt att bemästra. Detta på grund av alla de olika steg och tips du bör ta till dig för att gräset ska hålla sig friskt och näringsrikt. Lyckligtvis har du nu fått ta del av en massa information om precis vad du ska göra med gräsmattan under våren och försommaren. 

Kom ihåg att det är grunderna som bygger upp en bra gräsmatta. Om du lärt dig något nytt idag så skulle vi starkt rekommendera att du skickar vidare inlägget till någon som verkligen behöver det!