Hur friterar man i en kastrull?

Uppdaterad: November 9, 2023

Fritering är en konstform i köket som omvandlar allt från grönsaker till kött till gyllene, krispiga delikatesser. Medan många väljer att investera i en fritös, är fritering i en kastrull ett utmärkt alternativ som inte kräver specialutrustning. Att förstå grunderna och säkerheten i denna metod kommer att göra det möjligt för dig att skapa utsökta friterade rätter hemma.

Förberedelser och material

Att fritera kan vara en smidig process med rätt förberedelser. Börja med att organisera köket och samla de redskap du behöver.

Redskap du behöver:

  • En djup, robust kastrull: Gjutjärn är optimalt, men en kastrull med tjock botten fungerar.
    Även om det är möjligt att fritera i t.ex. en stekpanna, wokpanna eller en traktörpanna, så rekommanderar vi att du använder en bra kastrull.
  • Matolja med hög rökpunkt: Exempelvis rapsolja, jordnötsolja eller solrosolja.
  • Kökstermometer: För att noggrant övervaka oljetemperaturen.
  • Skyddsutrustning: Kökshandskar och ett långärmat förkläde för att skydda mot stänk.
  • Brandsläckare: Se till att ha en fungerande brandsläckare i köket, anpassad för bränder orsakade av fett och olja.
  • Kastrullock: För att kväva eventuella flammor om oljan skulle fatta eld.
  • Hålslev eller tång: För att sänka ner och ta upp maten ur den heta oljan.
  • Avrinningsstation: En tallrik med ett lager hushållspapper för att dra av överskottsoljan från den friterade maten.

Säkerhet är prio 1

Innan du börjar, se till att arbetsytan är ren och fri från brännbart material. Placera kastrullen på en stabil värmekälla och ha brandsläckaren inom räckhåll. Använd kökshandskar och förkläde när du hanterar den varma kastrullen och oljan. En annan viktig grej är att ha ett passande kastrulllock nära till hands. Om oljan mot förmodan skulle ta eld så kan du kväva elden genom att försiktigt täcka över kastrullen.

Det är även en väldigt bra idé att ha en Klass F-brandsläckare i köket redo. Dessa typer av brandsläckare är för fettbränder.

Använd aldrig under några omständigheter vatten för att släcka brinnande olja! Vatten gör så att oljan exploderar vilket gör att elden kommer att sprida sig och bli värre.

Förbered maten

Innan du dyker in i själva friteringsprocessen är det avgörande att förbereda maten korrekt. Detta säkerställer inte bara en jämn tillagning, utan även att slutresultatet blir så krispigt och smakrikt som möjligt. Här är några steg du bör följa:

  1. Portionsstorlek: Skär eller dela maten i jämnstora bitar för att säkerställa en jämn tillagning.
  2. Torka av maten: Fukt på matens yta kan orsaka att oljan stänker. Torka av maten med hushållspapper innan den läggs i oljan.
  3. Panering: Om din mat ska paneras, gör det strax innan fritering för att paneringen ska hålla sig fast. En vanlig teknik är att först doppa maten i mjöl, sedan i ägg, och sist i ströbröd eller annan panering.

Att vara noggrann med dessa förberedelser är nyckeln till en framgångsrik fritering. När dessa steg är klara, kan du försiktigt börja fritera dina väl förberedda råvaror.

Uppvärmning av oljan

Nu när din arbetsstation är förberedd, säkerhetsåtgärderna är på plats och maten är redo, är det dags att värma upp oljan till den optimala temperaturen för fritering. Att uppnå och upprätthålla rätt temperatur är avgörande för ett perfekt friteringsresultat.

  • Värm oljan långsamt: Börja med att värma oljan på medellåg värme. Det kan vara frestande att vrida upp värmen för att snabba på processen, men oljan kan snabbt bli för varm och det är viktigt att inte överstiga oljans rökpunkt. Det är här en kökstermometer blir ovärderlig.
  • Låt oljan nå rätt temperatur: För att noggrant övervaka oljetemperaturen, sätt i kökstermometern i oljan medan den värms upp. För de flesta friteringsändamål är den idealiska temperaturen mellan 175°C och 190°C. Vissa recept kan kräva lägre eller högre temperaturer, så justera därefter.
    • Om du inte har en termometer till hands så finns det ett litet knep för att testa om oljan har nått rätt temperatur. Lägg i en liten brödbit; om den fräser och blir gyllenbrun inom en minut, är oljan redo.
  • Kontrollera och justera: När oljan närmar sig den rätta temperaturen, var extra uppmärksam och redo att justera värmen om oljan blir för het. Detta är viktigt för att förhindra att oljan ryker och för att hålla en stabil temperatur under friteringen.
  • Var redo att agera: Ha locket eller en brandfilt nära om oljan skulle bli för varm och börja ryka. Om detta inträffar, stäng av värmen omedelbart och täck kastrullen med locket eller brandfilten för att kväva eventuella flammor. Låt kastrullen svalna helt innan du hanterar den ytterligare.

Dags att fritera

Nu är det dags att fritera och här är några saker som är viktiga att tänka på. Inte bara för att maten ska bli god och rätt friterad, utan även för att fortsatt hålla processen säker.

  • Försiktighet vid nedsänkning: Sänk försiktigt ner maten i den heta oljan med en hålslev eller tång. Lägg inte i för mycket mat på en gång eftersom det kan sänka temperaturen på oljan och leda till att maten blir fet och inte krispig.
  • Rör inte för mycket: När maten väl är i oljan, låt den vara ifred en stund innan du rör om. Detta hjälper till att skapa en krispig yta.
  • Övervaka processen: Håll ett vakande öga på maten och oljetemperaturen. Mat som friteras bör bli gyllenbrun och flyta upp till ytan när den är klar.
  • Kontrollera om maten är färdig: Använd en instickstermometer för att testa inre temperaturen på större bitar av mat för att säkerställa att de är genomlagade.

HETT TIPS: Om du ska fritera pommes så gör det i två omgångar. Första gången kan du ha lite lägre värme på oljan, runt 160 grader. Kör dom då först bara i några minuter, de ska inte hinna bli bruna. Torka sen av dom med t.ex. hushållspapper och fritera dom igen på höre temperatur tills de blir härligt gylllenbruna!

Empanadas som ligger i en kastrull och friteras.

Efter friteringen

När du känner att maten är klar vill man göra några avslutande steg för att det ska bli bästa resultat.

  • Ta upp maten försiktigt: Använd en hålslev eller tång för att ta upp maten ur oljan när den är klar. Låt överskottsoljan rinna av ordentligt.
  • Avrinning: Lägg den friterade maten på en förberedd avrinningsstation med hushållspapper för att fånga upp överskottsfett.
  • Servera direkt: Friterad mat är bäst när den är varm och krispig. För bästa resultat, servera maten så snart den har runnit av och svalnat något.

Städning och hantering av oljan

Fritering är inte över när maten är klar; hanteringen av den heta oljan och städningen av utrustningen är lika viktig. Att ta hand om dessa sista steg kan garantera en säker och hållbar friteringsrutin.

Hantering av oljan

  • Låt oljan svalna: Efter fritering, stäng av värmen och låt oljan svalna i kastrullen. Det kan ta flera timmar för oljan att nå en säker hanteringstemperatur.
  • Sila oljan: Använd en finmaskig sil eller ett kaffefilter för att ta bort matpartiklar från oljan. Dessa rester kan snabba på oljans nedbrytning och påverka smaken vid nästa användning.
  • Förvaring: Förvara den silade oljan i en ren, torr behållare och märk den med datumet för friteringen. Många oljor kan återanvändas flera gånger om de förvaras korrekt.

En annan viktiga sak att komma ihåg om man vill använda oljan igen är att den kan ta smak från det du friterat. Så om du t.ex. friterar fisk kanske du inte vill fritera en munk i samma olja senare.

Oljan håller i uppemot 20 användningar så länge du silar den ordentligt varje gång. Du behöver inte oroa dig för att den har blivit dålig, det är något som du kommer att märka då den börjar lukta illa och bli mörk.

Återvinning

Kontrollera om din kommun erbjuder återvinning av matolja. Många områden har speciella faciliteter för återvinning av matolja som kan omvandlas till biodiesel.

Om återvinning inte är möjligt, häll inte oljan i avloppet eftersom det kan leda till stopp och andra problem. Häll den istället i en icke-återanvändbar behållare och kasta den med ditt vanliga avfall.

Städning av utrustningen

  • Rengör kastrullen: När oljan är borttagen och kastrullen har svalnat, tvätta den med varmt såpvatten, eller lägg den i diskmaskinen om den är diskmaskinssäker.
  • Torka ytor: Rengör eventuella stänk eller spill från spisen och bänkytor för att undvika kladd och oönskade lukter.

Avslutande tankar

Fritering i en kastrull behöver inte vara en skrämmande uppgift. Med rätt förberedelser, uppmärksamhet på detaljer och säkerhetsåtgärder kan du förvandla enkla ingredienser till gyllene, krispiga läckerheter. Vi har gått igenom viktiga steg som säkerhetsföreskrifter, uppvärmning av olja, friteringsteknik och eftervård. Att bemästra dessa moment öppnar upp en värld av kulinariska möjligheter, vare sig det gäller klassiska friterade snacks, festliga tilltugg eller nyskapande rätter.

Kom ihåg att säkerhet alltid kommer först – och det innebär inte bara under själva friteringen utan även i hanteringen och städningen efteråt. Genom att ta hand om din olja och din utrustning visar du respekt för dina verktyg och de råvaror du använder. Dessutom bidrar du till en mer hållbar matlagning och ett ansvarsfullt hushåll.

Så nästa gång du är sugen på något frasigt och tillfredsställande, dra fram kastrullen, fyll den med din valda olja och dyk in i friteringens underbara värld med förtroende. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren kock, är fritering i kastrull en teknik värd att lägga till i ditt kulinariska repertoar.

Lycka till och fröjdas åt de friterade delikatesserna!