• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Bäst i Hemmet

Oberoende recensioner av produkter till hemmet

  • Alla Kategorier
    • Hem & Hushåll
      • Kök
      • Städ & Rengöring
    • Kontor
    • Sovrum
    • Trädgård
    • Verktyg
  • Kontakt
  • Om Oss
Startsida › Hem & Hushåll › Kök

Hur friterar man i en kastrull?

Pommes frites som friteras i kastrull.

Senast uppdaterad: januari 17, 2020 Kök

Något som jag tror att de flesta är överens om är att friterad mat är riktigt gott, och det är faktiskt inte så svårt att göra själv hemma heller. Dock är det många som blir lite nervösa och rädda när man tänker på att försöka laga mat med riktigt het olja, och det är inte helt utan orsak.

Detta hoppas jag att denna artikel ska kunna ändra på!

Vad behöver man till att fritera?

Även fast det är möjligt att fritera både i en wokpanna och i en stekpanna med höga kanter, så är det lättaste och säkraste alternativet att välja en liten kastrull med höga kanter. Till denna så kan det vara bra att ha till exempel en hålslev eller en tång i metall eller trä som du använder till att både lägga i och lyfta upp maten ur kastrullen med. Det finns även speciella metallkorgar som man kan köpa just för att fritera mat i kastruller.

Undvik dock att använda material som gummi eller plast då de lätt kan smälta i den heta oljan. Kom också ihåg att metall lätt kan hettas upp i oljan så var försiktig så att du inte bränner dig.

Något annat som är viktigt att ha är ett lock som passar på kastrullen, eller även en bakplåt fungerar bra. Detta för att du ska kunna täcka över kastrullen om oljan skulle fatta eld.

Använd aldrig under några omständigheter vatten för att släcka brinnande olja! Vatten gör så att oljan exploderar vilket gör att elden kommer att sprida sig och bli värre. Ett lock är bästa alternativ, annars fungerar en brandsläckare eller brandfilt.

När det gäller olja så är det bra att välja något som dels tål höga temperaturer och som inte har så stark smak. Några exempel på olja som är bra att fritera i är bland annat rapsolja, solrosolja, jordnötsolja och liknande. Även animaliska fetter så som ister, späck eller talg funkar bra och ger dessutom god smak till maten.

Även fast det går att fritera med olivolja så är det inte rekommenderat, då den dels kan ge dålig smak på maten och dessutom inte tål för hög värme och kan därför lätt brännas.

Slutligen, det viktigaste av all; något att fritera. Det finns nästan ingen gräns för vad du kan fritera, bara din fantasi sätter gränserna. Allt från fisk och kött till potatis och rotfrukter, eller varför inte grönsaker och frukt? Eller till och med godis och ost! Något som kan vara bra att komma ihåg är att om du friterar något som lätt smälter, som till exempel ost eller choklad, så kan det vara bra att frysa det innan du lägger dem i den heta oljan, och täck också med riktigt med panering. På detta sätt hinner paneringen stelna och skapa en yta runt osten eller chokladen och på så sätt hindra den från att rinna ut i oljan.

Empanadas som ligger i en kastrull.


Hur gör man då?

Så du har alla redskap som du behöver och en hög med mat som du vill fritera. Hur gör man nu? Till att börja med så fyller du din kastrull med olja. Tänk på att inte fylla kastrullen mer än halvvägs för att minska risken för att oljan ska koka över eller fatta eld.

Sedan värmer du upp oljan till rätt temperatur, vilket bör vara runt 180-190 grader, beroende på vad du ska fritera. Om du ska till exempel fritera pommes frites, så är ett bra tips att fritera dem två gånger för att göra dem så krispiga som möjligt. Första gången friterar du dem på en lägre temperatur, cirka 160 grader, i några minuter (de ska inte hinna bli bruna vid det här laget, bara genomkokta), innan du tar upp dem och torkar av dem med hushållspapper. Sedan friterar du dem igen på högre temperatur, och denna gången låter du dem friteras ända tills de har hunnit bli härligt gyllenbruna. Glöm inte att låta dem rinna av på plåt eller på hushållspapper innan servering!

Om du inte har tillgång till en termometer, så är ett bra knep att släppa i en bit vitt bröd i oljan. Om den blir gyllenbrun inom en minut så är oljan lagom varm. Om den blir bränd så är oljan för varm.

Ett annat knep är att om du friterar med frityrsmet så kan du droppa en droppe i oljan. Om den direkt flyter upp till ytan och börjar bubbla så är det lagom hett.

En annan sak att ha i åtanke när du friterar i kastrull är att inte ha fläkten igång. Detta låter kanske motsägelsefullt, men detta är viktigt ur säkerhetssynpunkt. Ångan som avdunstar från den kokande oljan tar med sig små oljepartiklar, och dessa hamnar då inuti fläkten där de kan fatta eld. Det är bättre att ha ett fönster öppet och vädra på så sätt istället.


Tips och tricks!

När du lägger i maten i kastrullen så är det bäst att försiktigt sänka i dem ovanpå till exempel en hålslev eller liknande. Släpp inte i maten från hög höjd eller släng i dem, då det då finns risk att oljan skvätter ur kastrullen och fattar eld.

Om du lägger i maten för hand så kom ihåg att sänka ner den och släppa den ifrån dig, aldrig mot dig, för att på så sätt undvika att oljan skvätter på dig och bränner dig.

Se till att torka av maten ordentligt innan du friterar den. Vatten kan som sagt få oljan att explodera, och även små mängder kan göra att oljan börjar skvätta ur kastrullen.

Lägg i lite mat åt gången och fyll inte oljan med för mycket mat. Varje gång du lägger i mat i oljan så sänks temperaturen något. För att se till att allt blir ordentligt krispigt och gott så är det bättre att fritera maten i omgångar så att temperaturen inte sänks för mycket.

Olika friterade maträtter.


När det gäller temperatur så är det bra att komma ihåg att låg temperatur gör att maten blir oljigare, då paneringen inte hinner bilda en skyddande skorpa runt maten, och maten då istället suger upp oljan. För hög temperatur å andra sidan betyder att maten bränns. Har du rätt temperatur så kommer din mat istället bli härligt krispig och god, precis så som du vill ha den.

Även fast det går att fritera större bitar mat också, så är det en fördel att dela upp maten i mindre bitar. På detta sätt så lagas den både snabbare och jämnare. Hur lång tid det tar för olika mat att tillagas beror helt enkelt på vad det är för något. Något som ost eller frukt kan ta bara några sekunder, medans till exempel kyckling behöver ett par minuter innan det är redo. Om du är osäker så är det bäst att antingen använda termometer eller att ta ut en bit och skära upp den och kolla.

Vad ska jag göra med oljan efter jag är klar?

Oljan kan du med fördel använda flera gånger. Låt den svalna ordentligt först och sila sedan bort eventuella matrester. Förvara den sedan på ett mörkt och svalt ställe. Ett tips är att hälla tillbaka den i sin ursprungsförpackning så att du enkelt kan förvara den.

Friterar du mat med starka smaker så som fisk så kan oljan få en fiskig smak efteråt, vilket betyder att den då kanske inte passar så bra till exempelvis munkar, så det kan vara bra att ha det i åtanke.

Oljan håller sedan i uppemot 20 användningar så länge du silar den ordentligt varje gång. Du behöver inte oroa dig för att den har blivit dålig, det är något som du kommer att märka då den börjar lukta illa och bli mörk.

När du slänger den så häll den inte ner i avloppet eller diskhon! Dels är det inte bra för miljön, men dessutom så finns det risk att oljan stelnar i rören och täpper till och sen får du ringa efter rörmokare - och det är ändå en onödig utgift som vi alla helst slipper.

Släng den hellre i din kompost eller ge den till höns om du har det. Har du inget av dem, så kan du enkelt hälla oljan i till exempel en petflaska och slänga den så istället.

Varför inte använda en fritös?

Om du trots allt tycker att det verkar för läskigt att fritera i en kastrull så är en fritös en bra lösning. Dels är de säkrare och många av dem har flera bra funktioner som man kan dra nytta av. Vissa av dem friterar dessutom helt utan olja!

Är du nyfiken på att köpa en fritös så kan du titta på vår artikeln om fritöser här.

Källor

https://www.koket.se/fritera-mera-

https://mittkok.expressen.se/artikel/fritera-allt-du-behover-veta/

https://www.youtube.com/watch?v=VUt7hSxCy84

https://www.ica.se/buffe/artikel/fritera/

http://www.professionalsecrets.se/sv/ps/ps-university/chef-de-commis/lilla-teknikskolan/fritera-som-ett-proffs/

https://receptfavoriter.se/recept/friterad-mat

https://www.spisa.nu/fakta/om-fritering

Kategorier: Kök Taggar: Kök, Matlagning

Läsarkommentarer

Kommentarer

  1. Anders säger

    april 26, 2020 kl. 11:25

    Kanonbra artikel!

    Svara
  2. Helena säger

    oktober 15, 2021 kl. 08:25

    Jättebra artikel.
    Allt man behöver veta för att fritera hemma. 👍

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Om Bäst i Hemmet

Med genomgående marknadsundersökning tar vi fram och recenserar de produkter som vi anser vara dom bästa på marknaden. Vi inriktar oss primärt mot produkter inom hem, hushåll, kök, elektronik och trädgård. Hör gärna av dig till oss via vårat kontaktformulär!

Läs om vår process för att hitta de bästa produkterna här!

Senaste Inläggen

Bästa åkgräsklipparen

Bästa åkgräsklipparen – 6 åkgräsklippare som är bäst i test 2022

Mögel som har satt sig upp i kanten vid ett fönster.

Hur vet man om man har mögel i huset?

Möbler i en trädgård på hösten

Checklista: Vad ska man göra i trädgården på hösten?

Höst

Vad ska man göra med gräsmattan på hösten?

Alla Kategorier

  • Hem & Hushåll
  • Kök
  • Kontor
  • Sovrum
  • Städ & Rengöring
  • Trädgård
  • Verktyg

Footer

Bäst i hemmets logga

  • Kontakt
  • Om Oss
  • Vår process
  • Integritetspolicy
  • Cookies
  • Ansvarsfriskrivning

Om Bäst i Hemmet

Med genomgående marknadsundersökning tar vi fram och recenserar de produkter som vi anser vara dom bästa på marknaden. Vi inriktar oss primärt mot produkter inom hem, hushåll, kök, elektronik och trädgård. Hör gärna av dig till oss via vårat kontaktformulär!

OBS: Länkar till leverantörer av produkter som vi rekommenderar på sidan är annonslänkar. Läs mer om oss, våra oberoende recensioner och hur vi tjänar pengar.

Följ Oss

Copyright © 2022 · Bäst i Hemmet

Copyright © 2022 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Logga in